"Очакваме дефицитът на бюджета, без ковид мерките, да е под 3 %, а с ковид мерките - около 4 %. Този дефицит ще трябва да бъде финансиран чрез дълг, така че държавата ще участва на дълговите пазари по много предвидим начин, който се е случвал и предишните години". Това коментира Асен Василев, заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите в последния бюлетин на Асоциацията на банките в България.

Той обясни, че дълговата политика е важен момент в работата на Министерството на финансите.

"Емисионният ни календар за тази година е готов. Публичният интерес е в посока дали страната ни ще направи излизане на международните финансови пазари, предвид че миналата година такова не се наложи. Смятам, че емисии на външните пазари най-вероятно ще има, защото предстоят падежи на дълг - външен и вътрешен от порядъка на близо 3 млрд. лева", обясни Асен Василев. Според него по-голямата част от погашенията по дълга ще се реализират в първото тримесечие на годината, а по-малката част от тях - по-късно през годината.

"Най-малкото, този дълг трябва да бъде рефинансиран и ще използваме всички инструменти, които Министерството традиционно залага в дълговата си политика", подчерта той.

Банковият сектор ще има и през 2022г. ключова роля за възстановяването на икономиката, както и през 2021-а. 

Другото голямо предизвикателство

ще бъде продължаващата подготовка за въвеждането на еврото, обясни Асен Василев.

"Предстоят широки обществени обсъждания, които смятаме да организираме по въвеждането на единната европейска валута, така че да стане възможно най-плавен преходът от лев към евро", каза още финансовият министър. Асен василев посочи, че подготовката за членството ни в еврозоната върви добре и техническата работа се изпълнява по план.

"Надяваме се тази пролет и през лятото да можем да направим това широко обществено обсъждане, така че всички граждани и фирми да са наясно какво означава членството на България в еврозоната и по какъв начин то би засегнало техния бизнес и техния живот. Както и да са спокойни, че приемането на еврото като национална валута няма да предизвика финансови трусове", обясни още вицепремиерът.