Народното събрание гласува на второ четене законопроекта за удължаване на бюджета за 2021 г. до края на март тази година. Това се наложи, тъй като страната ни влезе в новата година без утвърдена план-сметка и правителството предлага действието на миналогодишния бюджет да се удължи до края на март.

Заедно с това до този срок се запазват размери като минималния доход на служител в държавната администрация, който практически винаги съвпада и с минималната работна заплата, в момента 650 лева.

Със законопроекта се удължават сроковете за действие на различни плащания от хазната, например - за допълнителните възнаграждения на медиците от първа линия, помощта за деца с увреждания и други разходи.

Според Закона за публичните финанси, ако няма приет бюджет за годината, до гласуването на такъв от парламента и обнародването му в "Държавен вестник" държавата работи с 1/12 от съществуващия месечно. Практиката да се харчи, колкото минала година може да продължи до 3 месеца, отбелязват експерти.

Днес вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев представи параметрите на тазгодишния бюджет.

"Голяма част от политиките, които управлението иска да води, няма как да остойностени и да бъдат заложени в този бюджет заради краткото време, но има предвидена актуализация на бюджета в средата на годината. Като цяло философията на този бюджет е доста по-различна от това което сме виждали до момента. Това е бюджет, който се опитва да постигне трайна промяна в параметрите и в траекторията на икономическия растеж на страната", обясни Василев.

Очакванията са в предложените текстове да залегнат основни политики, по които има консенсус. Още в началото на годината обаче Асен Василев бе категоричен, че бюджетът за тази година няма да бъде балансиран, а със сигурност ще бъде на дефицит.

Мерките срещу последствията от пандемията ще вдигнат дефицита малко над 3 процента от БВП, смята Василев.

Ключовите реформи за годината обаче ще бъдат вписани в бюджет с актуализация през юли. По време на коалиционните преговори стана ясно, че лятото ще бъде направена актуализация на финансовата рамка, в която ще залегнат ключовите реформи. Дотогава се очаква в пакета от бюджетни закони да бъдат изчислени ключови показатели и да залегнат реформи, по които има съгласие.

Проектобюджетът за 2022 г. ще бъде внесен в Народното събрание на 31 януари. Най-вероятно новият бюджет ще е в сила от април, като до края на март ще са в сила текстовете за удължаване на определени членове на миналогодишния бюджет.

Очаква се с предложенията на финансовото министерство да се определи новият праг на минималната работна заплата, като той ще бъде 710 лева.

През пролетта предстои и плащането на дългови падежи, но очакванията са за целта да бъдат използвани ресурсите на фискалния резерв. Прибягването до външните международни пазари за поемане на нов дълг ще бъде след средата на годината.

Изминалата 2021 година завърши с бюджетен дефицит от 3 процента, с 0,6 на сто по-малко от предвидения в актуализирания бюджет за 2021 година. Това се дължи на по-високите приходи, със 7,9 млрд. лева повече от тези през 2020 година.