Аржентинската централна банка е потвърдила в комюнике, че в през тази година ще бъдат пуснати в обращение банкноти от 10 000 и 20 000 песос, съобщи аржентинското издание "Перфил", на което се позова БТА. Това е една от мерките, които вече бяха предложени от правителството на Хавиер Милей.

"Емитирането на тези банкноти ще улесни трансакциите между потребителите, ще направи по-ефективна логистиката на финансовата система и да се намалят разходите за купуване на купюри с различни номинали", се посочва в комюникето на централната банка.

Новите банкноти ще попълнят серията "Герои и героини на родината". На банкнотата от 10 000 песос ще бъдат изобразени героите от войната за независимост на Аржентина - генерал Мануел Белграно и Мария Ремедиос дел Вале а на банкнотите от 20 000 песос - един от авторите на аржентинската конституция - Хуан Батиста Алберди. Според оценката на централната банка банкнотите ще се появят в обращение от юни.

Вчера Международният валутен фонд (МВФ) обяви споразумение с Аржентина за изплащане на 4,7 милиарда долара като част от програмата за преструктуриране на дълга на южноамериканската страна, предаде Франс прес.

В замяна на това плащане Буенос Айрес се задължава да постигне през тази година бюджетен излишък (преди лихвените плащания по дълга), равняващ се на 2 процента от брутния вътрешен продукт на страната, се казва в съобщение на МВФ. Това е седмото преразглеждане на споразумението за преструктуриране на дълга на Аржентина към МВФ в размер на 44 милиарда долара.