Аржентина обяви рязка девалвация на своята валута и съкращаване на енергийните и транспортните субсидии като част от шокови икономически мерки, които според новия президент Хавиер Милей са необходими за справяне с икономическата "извънредна ситуация", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министърът на икономиката Луис Капуто заяви във вторник в телевизионно послание, че аржентинското песо ще бъде девалвирано с 50 процента от 400 за щатски долар до 800 песо за долар.

"В продължение на няколко месеца ще бъдем по-зле от преди", каза министърът, два дни след като либертарианецът Хавиер Милей положи на 10 декември клетва като президент на втората по големина икономика в Южна Америка и веднага предупреди за строги мерки.

Милей каза, че страната няма време да обмисля други алтернативи.

Капуто залага на добре познати стари лица от времето на бившия президент Маурисио Макри, когото опозицията обвинява, че също носи вина за тежката икономическа криза в страната, защото е взел прекалено много милиарди на кредит от МВФ, отбеляза Дойче веле.

Годишната инфлация в Аржентина е 143 процента, а националната валута се срина. Страната има и огромен фискален дефицит, търговски дефицит от 43 млрд. долара, както и плашещ дълг от 45 млрд. долара към Международния валутен фонд, като до април трябва да изплати 10,6 млрд. долара на многостранните и частните кредитори.

В предизборната си кампания Милей заяви, че ще въведе щатския долар като официална валута.