Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди най-голямата борса за криптоактиви в света - "Байненс" (Binance), предадоха световните агенции и БТА.

Платформата е обвинена в злоупотреба със средства на инвеститорите, управление на нерегистрирана борса и нарушаване на редица американски закони за ценните книжа, посочва Асошиейтед прес.

Главният изпълнителен директор и основател на "Байнанс" Чанпън Чжао също е подведен под отговорност, допълва Ройтерс.

В жалбата на Комисията по ценните книжа и фондовите борси, подадена във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, също така пише, че "Байненс" и ръководителят й Чжао тайно контролират активите на клиентите, което им позволява да смесват и отклоняват клиентски средства, както и че криптоборсата е създала отделни юридически лица като част от сложна схема за избягване на разпоредбите, свързани с ценни книжа.

Компанията не отговори на запитване за коментар по обвиненията от Ройтерс, но Чжао написа в туит, че компанията ще отговори, след като разгледа жалбата.

"Байненс" вече беше осъдена от Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC) през март. Платформата също е разследвана от Министерството на правосъдието на САЩ за предполагаемо пране на пари и нарушения на санкции, твърдят запознати с разследването източници.