Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) вероятно се готви да предприеме действия срещу "Паксос" (Paxos), компанията, която издава стейбълкойна BUSD на криптоборсата "Байненс" (Binance), съобщава Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Евентуални действия срещу компанията биха имали сериозно отражение на един пазар, който има капитализация за около 137 милиарда долара, коментират експерти.

Стейбълкойните са криптовалути, пряко свързани с реални валути и други реални активи, например облигации. Те се смятат за гръбнака на криптопазара и дават възможност на потребителите бързо да се прехвърлят от една на друга валута, без да им се налага да минават през фиатни пари (наложено със закон платежно средство в рамките на определена територия, което се емитира от централна банка, без да е обезпечено от физически активи - бел. ред.).

Издаваният от "Паксос" за "Байненс" стейбълкойн е вързан към долара в съотношение 1:1. Миналата седмица обаче финансовият регулатор на щата Ню Йорк нареди на "Паксос" да спре да издава BUSD.

Същевременно от "Паксос" твърдят, че от Комисията по ценните книжа и борсите възнамеряват да препоръчат BUSD да бъде регистриран като ценна книга. Засега комисията не е предприела нищо, но евентуалните й действия се следят отблизо, тъй като ако започне официална процедура, това би имало сериозно отражение върху всички стейбълкойни, включително тетър и USDC, чиято обща стойност достига 110 милиарда долара.

"Ако SEC подхване "Паксос" всички други издатели на стейбълкойни ще трябва или да ги регистрират като ценни книги, или да се подготвят за дълга съдебна битка с комисията", казва за Си Ен Би Си юристът Ренато Мариоти.