Държавния департамент за финансови услуги на Ню Йорк разпореди блокчейн компанията "Паксос" (Paxos), която емитира стейбълкойна USDC на борсата за криптотърговия "Байненс" (Binance), да спре издаването на токена. Това съобщи в туит главният изпълнителен директор на "Байненс" Чанпън Чжао, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Стейбълкойна на "Байненс" - Би Ю Ес Ди (BUSD), стойността, на който е обвързана с щатския долар, е широко използван в платформата "Байненс", а стойността му е подкрепена освен от валута, но и от американски държавни ценни книжа, посочват от "Паксос" на официалната си страница.

"Бяхме информирани от "Паксос", че са били инструктирани да спрат да емитират нови стейбълкойни USDC от Държавния департамент за финансови услуги на Ню Йорк", написа в туит Чжао.

Според него "в резултат на това пазарната капитализация на Би Ю Ес Ди (BUSD) ще намалява с времето". Компанията "Паксос" е уверила "Байненс", че банковите й резерви напълно обезпечават токена.

"Паксос" ще спре да емитира нови Би Ю Ес Ди тонеки от 21 февруари "според указанията и в тясна координация с Министерството на финансовите услуги на Ню Йорк", посочиха в съобщение от компанията. Криптофирмата ще продължи да поддържа и изкупува вече съществуващите подобни стейбълкойни поне до февруари 2024 г., пише още в изявлението.

Стейбълкойна на "Байненс" е седмата по големина криптовалута в света, и генерира трансакции за над 16 милиарда долара, според специализираната платформа "КойнГеко" (CoinGecko). "Стейбълкойните" са вързани към съществуваща реална валута, например долара, с курс 1:1. Системата обаче вече показа слабости, след като миналата година два такива "стейбълкойна" - "Луна" (Luna) и "Тера Ю Ес Ди" (TerraUSD), рухнаха и предизвикаха вълна от проблеми на криптопазарите.

Снощи американският всекидневник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) възнамерява да заведе съдебно дело срещу "Паксос". Според източници запознати с въпроса на компанията ще и бъде потърсена отговорност за нарушаване на законите за защита на инвеститорите.

По-рано Ройтерс предаде, че американското министерство на правосъдието разследва "Байненс" за пране на пари и нарушения на санкции.

Банката за международни разплащания (BIS), често наричана банката на централните банки, обяви миналата седмица, че разработва в лабораторията си за иновации в Лондон система за мониторинг на "стейбълкойни". Целта на програмата е даде на властите по-ясна картина как точно работят въпросните "валути" и как могат по-лесно да бъдат регулирани в бъдеще.

Проектът на BIS има за цел да избегне пропадания, като тези на "Луна" (Luna) и "Тера Ю Ес Ди". В рамките му ще бъдат проведени разнообразни тестове и симулации върху ред "стейбълкойни", които тепърва ще бъдат избирани, като първоначалните заключения от експеримента не се очаква да видят бял свят преди края на годината.