Биткойнът падна до най-ниското си ниво от 18 месеца, което от своя страна доведе до срив на пазара на криптовалути под символичната граница от 1 трлн. долара при повече от 3 трлн. преди 7 месеца, предаде Франс прес.

Инвеститорите все повече губят интерес към криптовалутите, а днес за това допринесоха спирането на инвестиционната платформа "Селзиъс" (Celsius) и замразяването на тегленията на биткойни от най-голямата платформа в света "Байнанс" (Binance).

Фондовите пазари по целия свят "светят в червено", а инвеститорите се насочват към долара като "безопасно убежище", но "най-голямата касапница е в криптосвета", коментира Джефри Хали, анализатор в "Оанда" (Oanda).

Цената на биткойна в понеделник се понижи с повече от 17 процента, падайки до 22 603 долара, най-ниското му ниво от декември 2020 г. Друга популярна криптовалута - етер, загуби над 20 на сто от стойността си.

Пазарът на криптовалути, който струваше повече от 3 трилиона долара по време на пика си преди седем месеца, падна под прага от 1 трилион долара, според сайта "Коинджико" (Coingecko), който следи развитието на над 13 000 различни криптовалути.

През 2021 г. този все още зараждащ се сектор привличаше все повече и повече традиционни финансови играчи, чийто апетит за риск се подхранваше от изключително хлабавата политика на централните банки по целия свят. Но повишаването на лихвите от страна на Управлението за федерален резерв (УФР), насочи паричните потоци в друго посока и криптозазарите "олекнаха".