В момента Българската банка за развитие (ББР) работи като заложна къща на "Продължаваме промяната". За жалост, заложниците са малките и средни предприятия. Това заяви по bTV служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, който изпълнява правата на собственик на акциите в капитала на едноличното акционерно друбество ББР.

Банката за развитие не само е на загуба, тя е катастрофирала институция, подчерта Пулев.

Имало е периоди, в които е давала по четири кредита на месец, такава е била целта на доскорошното ръководство, дори по четири кредита на ден. Налице е безстопанственост, погазване на Търговския закон и на устава на банката, добави служебният министър, цитиран и от БТА..

Установена е липса на качествен капацитет в ББР и точно затова са били направени кадровите промени в ББР миналата седмица. "Вкарват хора, които изглеждат добре, чисто на хартия, но хора, които нямат оперативен опит в банка за развитие. Това е една много специализирана държавна структура, която е създадена със специален закон", каза Пулев по адрес на "назначенията на г-н Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката".

"Влизат тези нови назначения, започват масова чистка. Над 50 души са притиснати и да си тръгнат сами, или да бъдат уволнени." Нулева приемственост. Следва оперативен крах, заяви Пулев.

Дадох жълт картон на хората, които наследих. Протегнах им ръка, исках да си взаимодействаме, исках да покажа приемственост, за да може банката да заработи за малките и средни предприятия и да си изпълнява мандата. В един момент нещата ескалираха до ниво, до което вече не говорим само за оперативна катастрофа, а говорим за едно потенциално криминално деяние, заяви още Пулев.