Търговска война между Китай и САЩ би навредила и на двете страни, заяви днес китайският министър на търговията Чжун Шан, цитиран от ДПА и БТА.

В кулоарите на годишната парламентарна сесия в Пекин министърът коментира, че евентуален търговски конфликт "само би причинил болка" и на двете страни.

Той посочи, че 519,6 милиарда долара - търговският обем между двете страни - е 200 пъти повече, отколкото през 1979 година, когато Вашингтон и Пекин започват дипломатически отношения.

"Много американци и западни приятели мислят, че Китай не може без САЩ, но това е само наполовина вярно", отбеляза Чжун, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Той добави, че в същото време САЩ не могат без Китай, защото през последните десет години растежът (11 процента) на американския износ за Китай изпреварва растежа (6,6 процента) на китайския експорт към САЩ.

Министърът заяви, че няма търпение да се срещне с американския си колега Уилбър Рос и изрази готовност да си сътрудничи с него. Чжун Шан го определи като "виден бизнесмен и опитен преговарящ".

На 8 март Рос каза в интервю за телевизия Блумбърг, че САЩ са въвлечени в "търговска война" от десетилетия, но сега са решени да мобилизират "войските" си, за да контраатакуват.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е на мнение, че големите дефицити, натрупани от САЩ в стокообмена с Китай, Мексико или още Германия, са показателни за нелоялни търговски практики, които Вашингтон иска да прекрати, та дори ако се наложи и с повишения на митата.

Има опасения, че това би могло да се отрази на търговските връзки между САЩ и Китай, които имат двете най-големи икономики в света, отбелязва ДПА.

По думите на китайския търговски министър обаче "Китай и САЩ са много важни един за друг партньори", допълва АФП