Шестнайсет банки от еврозоната обявиха, че са започнали процес за създаване на нова единна система за паневропейски разплащания през 2022 година, предадоха Франс прес и Ройтерс, на които се позова БТА. Механизмът се основава на технологиите за моментни трансакции, за да се предложи алтернатива на гиганти като Виза (Visa) и Мастъркард (Mastercard).

Системата ще предлага банкова карта на потребителите и търговците в Европа, дигитален портфейл и разплащания между частни лица (Р2Р).

Банки от пет страни (Германия, Белгия, Испания, Франция и Нидерландия) отварят пътя за бъдещата Европейска разплащателна инициатива (ЕРИ - EPI), посочват те в комюнике.

Новият механизъм се оценява на няколко милиарда евро и има за цел с течение на времето чрез него да се извършват най-малко 60 процента от електронните плащания в Европа.

Началната фаза предвижда в близките седмици за бъде създадено междинно дружество в Брюксел.

Новият механизъм ще бъде в подкрепа на европейските обществени институции и националните власти. Съществуващите в Европа начини за дигитални плащания са фрагментирани и европейските граждани още не са в състояние да плащат навсякъде по електронен път, изтъкват 16-те банки. Те призовават други компании за платежни услуги да се присъединят към инициативата.

Освен това кризата с Ковид-19 подчерта необходимостта от единно европейско решение за дигитални плащания, посочват банките в комюникето, цитирано от АФП.