Подписът е необходим за да се отблокира средствата от шестия транш, необходими на Гърция да избегне фалит, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.
Вчера лидерът на Нова демокрация Самарас обяви, че няма да подпише споразумението между политическите сили в коалиционния кабинет, с което те се ангажират със спешните мерки.
Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви след разговори в Люксембург с гръцкия премиер Лукас Пападимос, че писменият ангажимент от гръцка страна е необходим да бъде представен до понеделник, когато Еврогрупата ще заседава отново, за да бъде отблокиран шестият транш от заема за Гърция. Пападимос изрази надежда, че ръководителите на трите партии, участващи в ръководения от него коалиционен кабинет, ще изпълнят тази задача и че въпросът ще бъде решен до края на месеца.
Говорител на партията Нова демокрация обяви, че не е постъпвало искане от страна на ЕС във връзка с подписа на нейния лидер Андонис Самарас. Водачът на другата участваща в правителството партия ЛАОС Георгиос Карадзаферис призова Самарас да подпише ангажиментите, за които настояват европейските партньори на Гърция.
Но докато Брюксел натиска Атина за писмени гаранции във връзка със заема, китайската рейтингова агенция Дагун (Dagong) понижи кредитния рейтинг на Гърция, като посочи, че страната напълно е изгубила платежоспособността си.
Същевременно двата водещи профсъюза в частния и държавния сектор в Гърция обявиха 24-часова стачка на 1 декември. Това ще бъде първата голяма стачка, откакто Пападимос, бивш вицепрезидент на Европейската централна банка, сформира своята трипартийна коалиция, за да подсигури отпускането на транша от 8 милиарда евро, които са нужни на Гърция, за да я предпазят от фалит през декември.