Те ще открият пътя за отпускане на шестия транш от 8 млрд. евро от заема, предоставен миналата година на страната в рамките на първия спасителен пакет, пише в. "Нафтемборики", цитиран от БТА.
Досега гръцките кредитори не успяха да убедят лидера на партията Нова демокрация Андонис Самарас да се откаже от съпротивата си да подпише писмен ангажимент за подкрепа на мерките за икономии, предвидени във втория спасителен план за преодоляване на финансовата криза. Самарас твърди, че няма нужда да дава писмени гаранции, тъй като на думата му може да се има доверие.
Международните кредитори обаче, обезпокоени от това, че Гърция не успя да постигне финансовите цели през двете години на криза, настоява за писмена декларация с оглед на възможността гръцките политици да се отметнат от дадените обещания, особено предвид перспективата за предсрочни избори през февруари, както са се споразумели трите партии, участващи в новосформираното гръцкото правителство.
В. "Та неа" твърди, че Брюксел е намерил формула и че тя се свеждала до това лидерът на гръцките консерватори Андонис Самарас, който до момента отказва да поеме писмени ангажименти във връзка с втория спасителен пакет, да внесе корекция в писмото, изпратено от него до председателя на Европейската народна партия и да заяви, че ще подкрепи договореностите с еврозоната и след изборите в Гърция.