Това се казва в комюнике на Австрийската централна банка, пише в. Файнейшъл таймс. У нас Уникредит е представена от Уникредит Булбанк, а Райфайзен - от Райфайзенбанк България.
Местните структури трябва да гарантират, че съотношението на новите заеми към местното финансиране е не повече от 110%. Експозициите на трите банки в Централна и Източна Европа надвишават австрийския брутен вътрешен продукт, което поражда опасения за това, дали правителството ще може да ги спаси при евентуални проблеми с кредитните им портфейли, пише още британският вестник.
Комюникето е публикувано на сайта на австрийската централна банка. Централната банка на Австрия посочва, че банките трябва да изпълнят изискванията на Базел III за капиталова адекватност до 1 януари 2013 г, шест години по-рано от предвиденото. Австрийските банки също така ще трябва да създадат допълнителни капиталови буфери в размер на 3% от активите, до 1 януари 2016 г.
Като цяло новите нива на Базел III не представляват голямо предизвикателство за Ерсте и Райфайзен банк, които са на път да постигнат 9% капиталова адекватност до края на 2012 г., пише вестникът, като уточнява, че те може да са предизвикателство за  Volksbank, четвъртият по големина кредитор.
Според новите правила изискването за капиталова адекватност от първи ред от 9% до средата на 2012 г., въведено като временна мярка, ще бъде превърнато в постоянна за австрийските банки.
Действията на централната банка във Виена са също така отговор на покачването на спредовете между доходността на австрийските и германските облигации до рекордно високи нива. От централната банка посочват, че ограниченията целят да успокоят пазарите.
Политиците във Виена се опитват да защитят AAA кредитния рейтинг на страната, на фона на опасения, че на правителството ще се наложи да спасява австрийски банки заради загуби в Централна и Източна Европа, където те са най-големите кредитори, както и заради големите им експозиции в италиански активи. Действията на австрийските власти показват как дори най-силните икономики в еврозоната се чувстват под натиск от кризата с държавния дълг.
Самите банки коментират, че новите регулации почти няма да се отразят на бизнеса им в Източна Европа, тъй като те вече са въвели задължително финансиране на бъдещите заеми от местни депозити.
Преди дни японската банка Номура прогнозира, че през следващата година европейските банки ще изтеглят 1.4 млрд. евро от икономиката на България в опит да осигурят средства за рекапитализация.