Предложението ще бъде представено в сряда и представлява значително затягане на контрола над бюджетната политика на страните от еврозоната. Според текста изпадналите в затруднения правителства ще бъдат подложени на чести ревизии от Брюксел на водената от тях политика, както и на сметките на държавата. 
Комисията ще определя кога е настъпил моментът една проблемна държава да бъде поставена под специален надзор. Вчера Унгария поиска финансова помощ от МВФ.

Плановете предвиждат още и съвместни усилия за подсилване на общите ресурси на еврозоната за борба с кризи. Една от идеите е да могат да се сливат в общ пул набирането на средства от националните правителства чрез изкарване на пазара на облигации на еврозоната. Германия вече заяви, че може да обсъжда такива облигации едва след като се създадат строги правила срещу създаването на големи бюджетни дефицити от отделни държави и механизми, предотвратяващи превръщането на банковите им системи в заплаха за сигурността на цялата зона.

В случай на надзор от Брюксел закъсалото национално правителство трябва да приеме редовни ревизии на икономическата, фискалната и финансовата си политика и провеждане на стрес тестове на банките в страната. Ако правителството откаже да се съобрази с изискванията на Еврокомисията, то може да бъде изключено от средствата по еврофондовете, стигащи милиарди евро годишно.

Специалният надзор ще приключи, едва когато държавата върне 75% от отпуснатата международна помощ.