Шефът на УниКредит (UniCredit) Федерико Гицони поиска от Европейската централна банка (ЕЦБ) възможността да разшири условията за достъп на италиански банки до нейните ликвидни ресурси на фона на натиска, упражняван върху тях заради опасенията за Италия, предаде Франс прес, цитирайки информиран източник.
Гицони е "поставил въпроса за евентуално разширяване на вида гаранции", давани от италианските банки в замяна на достъп до ликвидността на ЕЦБ, на редовно заседание вчера във Франкфурт с представители на ЕЦБ и други европейски банкери, посочи източникът, цитиран и от БТА. Вчера самият Гицони обяви, че ще отправи това искане. "Ще поискам да бъде проучена възможността и по-малките италиански банки да имат достъп до ликвидността на ЕЦБ, като бъде разширена типологията на предлаганите гаранции" в замяна, посочи той пред в. "Кориере дела Сера".
Междувременно италианската банкова асоциация обяви подкрепата си за "деня на облигациите", по време на който гражданите ще могат да купуват държавен дълг, без да плащат комисиона, съобщава lenta.ru. Денят на патриотичното изкупуване е 28 ноември.
Иницативата за провеждането на деня на облигациите е на тосканския бизнесмен Джулиано Мелани. В началото на ноември той помести реклама в "Кориере дела Сера", с която призова италианците да изкупуват дълга, за да помогнат на страната си.