Международната рейтингова агенция „Фич” заяви, че законопроектът за бюджета, одобрен от българския парламент, трябва да помогне на страната още повече да намали бюджетния си дефицит.
Прогнозата на „Фич” за България е положителна.  В същото време малко е вероятно рейтингът на страната да бъде повишен без икономически ръст и стабилизиране на банковия сектор, предаде агенция Ройтерс.
„В бюджета е заложен дефицит от 1,3% от БВП. В същото време се предвижда икономически ръст от 2,9% - ниво, което смятаме за оптимистично, имайки предвид забавянето в еврозоната. ЕК очаква ръстът в България е да 2,3%. Все пак, България базира своите данни на 1% увеличение на постъпленията, което смятаме, че е предпазливо и постижимо”, посочват от „Фич”.
От рейтинговата агенция отбелязват, че българската икономика е показала изключителна гъвкавост в приспособяването си към глобалната финансова криза. От „Фич” очакват спад на българския експорт заради увеличения риск от рецесия в еврозоната. Отбелязва се, че има проблеми и в банковия сектор, където се очаква увеличаване на лошите кредити.

Реакция на БСП
Международната рейтингова агенция Fitch "не е социалното министерство на Република България. Тя се ориентира към това бюджетът да осигурява финансова стабилност, а Коалиция за България (КБ) има за задача българите да живеем по-добре". Това заяви за БГНЕС депутатът Петър Димитров относно доклада на агенцията, която одобри бюджета и го определи като "положителен".
"Гледните ни точки са коренно различни", изтъкна депутатът.
"Няма как да искате друг резултат. Нормално е", отбеляза той. Димитров също напомни, че страната ми има стратегия за финансова стабилност от много години, тъй като тя е била приоритет на много правителства. Той освен това се съгласи със становището на Fitch, че българската банкова система е до голяма степен стабилна и е вероятно да избегне евентуална финансова паника.
"Абсолютно съгласен съм с тази гледка точка", подчерта социалистът. "Дори смятам, че ако този бюджет бе с излишък, а не с дефицит, агенцията щеше да е още по-доволна от свършеното. Българската банкова система е една от най-стабилните в Европа. Знаете, че една турска банка имаше проблеми в Турция, докато българският й клон нямаше никакви и до ден днешен е в добро финансово състояние", припомни Димитров.