Общото събрание на акционерите в "Общинска банка" прие решение за промяна в състава на надзорния съвет и за промяна в устава на банката, съобщи за БТА Николай Стойнев - един от представителите на Столичната община в събранието.
С промяната в устава на банката се приема, че решенията на общото събрание на банката ще се вземат с мнозинство от представения капитал, а за решенията, които касаят промените в капитала, в устава и прекратяването на дейността на банката - мнозинство от 2/3.
С второто решение от днешното събрание на акционерите се освобождават Никифор Вангелов и Димитър Колев като членове на надзорния съвет, а на тяхно място се назначават Петя Димитрова и Стефан Ненов.
По двете решения е гласувано с пълно мнозинство от имащите право на глас на днешното събрание на акционерите. На него са присъствали представителите на Столичната община, както и на общинските фирми в София, които притежават акции в банката.
На събранието не са присъствали представители на 18-те общини, които имат общо 2,22 процента от капитала на банката. На общото събрание са присъствали и представители на ЗАД "ОЗК-Застраховане", "Интеркомерс груп плюс" ЕООД, "Търговска асоциация" ЕООД, "Мина Станянци" ЕАД и "Атоменергоремонт" АД, които с решение на управлението "Банков надзор" на БНБ от вчера са с отнето право на глас за следващите шест месеца в общото събрание на акционерите.
Решението на общото събрание предстои да бъде вписано от Агенция по вписванията, за да влезе в сила. На заседанието са присъствали и двама нотариуси - единият по искане на общината, а другият - по искане на лишените от право на глас.