Гърция никога няма да може да изплати дълговете си, алармира американският в. "Уолстрийт джърнъл" в днешна публикация, цитирана от електронното издание на гръцкия в. "Вима", съобщава БТА. В действителност Гърция е неспособна да постигне дори средносрочните цели в обещаната от нея реформаторска програма, за да получи нова помощ. Може би това е и истинската причина, поради която кредиторите й от еврозоната и МВФ я заплашват, че ще се оттеглят от усилията за спасяване на страната, отбелязва вестникът.
В материала се прогнозира, че фалитът на Гърция ще бъде последван от Португалия и Ирландия, които също като нея никога няма да могат да погасят дълговете си, и че това излага на риск Европейската централна банка, която на свой ред ще поиска нова капиталова помощ от страните от еврозоната.
Американският икономист от "Уолстрийт джърнъл" преценява, че предстоящата смяна в ръководството на МВФ ще означава още по-лоши дни за Гърция и за страните, получили заеми от фонда. Защото всеки, който ще оглави тази институция, ще разпореди още повече икономии в замяна на нова помощ, а за получаващите заеми това означава рецесия и фалит, пише още вестникът.