Дебатът ще се води в националния съвет за тристранно сътрудничество и един от вариантите за компенсиране на спадащите приходи в хазната, пише "Труд". Вариантите били няколко: от 12% до шоково повишение на ставката до 24%. Това на практика означава отказ от плоския данък.
Министерството на финансите тества как ще се възприеме повишението на личните данъци подобно на неофициалните слухове за вдигане на ДДС преди време, пише още вестникът.
Това е поредната неофициална информация за промяна на плоския данък, която се лансира през последните месеци.
В началото на юни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова допусна възможността  за повишаване на данъци, като от изказването й остана впечтатлението, че тя има предвид и имуществените данъци. Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков отхвърлиха всяка опция за вдигане на налозите.
В края на миналата седмица обаче стана ясно, че на заседание на правителството заместник министърът на финансите Владислав Горанов е предложил да се даде възможност на общините да събират свой данък върху доходите. Този налог, ако се приеме, ще бъде различен за отделните общини и ще е допълнение към плоския данък.
"Би могло да се мисли евентуално на някакъв следващ етап, ако го позволява развитието на икономиката, да предложим на общините евентуално като модел, но това е тема за размисъл – над съществуващия данък върху доходите на физическите лица, местните власти, ако преценят, да могат да добавят, тоест да определят общинските съвети някакъв данък, който да се добавя отгоре", заявява заместникът на Дянков, според стенограмата от заседанието на 30 юни. Изказването на Горанов е направено по повод на фискалната децентрализация.