Законът предвижда затягане на регулациите, а най-оспорваната тема бяха спекулативните операции на банките, съобщи Ройтерс.
Споразумението е най-мащабната финансова реформа от Великата депресия през 30-те години на миналия век, заяви президентът Барак Обама, предадоха световните агенции, на които се позова БТА.
Крайният вариант съдържа около 90 на сто от желаното, каза президентът.
Сега законопроектът трябва да бъдат гласуван окончателно в Камарата на представителите и в Сената.
Договорените правила обхващат широк кръг от въпроси - от използването на дебитни карти в супермаркетите до най-сложните сделки във финансовия център на Манхатън.
Изпълнени с желание да избегнат повторение на финансовите сътресения от 2008 г., законодателите се споразумяха да създадат предупредителна система за финансови рискове, влиятелна служба за финансова защита на клиентите, която да контролира кредитирането, принудиха големи банкрутирали компании да обявят ликвидация и определиха нови правила за финансовите инструменти, голяма част от които не бяха регулирани.
Според проектозакона банките може би ще загубят милиони от доходните си операции, въпреки че преговарящите се отказаха от някои от най-строгите предложения.
Службата за защита на потребителите няма да регулира дейността на автомобилните търговци, въпреки че те събират кредити за милиони от купувачите.
Ще се регулира дейността на компаниите, отпускащи бързи кредити и осребряващи чекове, но принудителните мерки ще бъдат запазени за отделните щатски власти или за Федералната комисия по търговия.
За да се платят разходите по закона, преговарящите решиха да наложат такса на банките с активи за над 50 млрд. д. и хедж-фондовете с активи над 10 млрд. д., чрез която да съберат над 19 млрд. д. за над 10 години.
Според споразумението банките ще трябва да се откажат само от най-рисковите си операции с деривати и ще могат да търгуват с деривати, използвайки собствени средства, за да се предпазят от пазарните колебания.
Преговарящите решиха да ограничат възможността на банките да предлагат за търговия собствените си високорискови книжа или да инвестират в хедж-фондове или фондове за извънборсова търговия.