Съгласно разработван план Б за Гърция това щяло да стане до май, а дотогава ЕСМ щял да изкупи от фонда заеми в размер на 12 милиарда евро, пише в. "Имерсия", цитиран от БТА.

Анализатори смятат, че съгласно същия план МВФ щял да се включи в текущата гръцка програма, като предостави на Гърция символични капитали до 6 млрд. евро, за да може по този начин да бъде облекчена Германия, която до момента бе против такова редуциране на гръцкия дълг, но сега е изправена пред избори.

На този етап се търсела и възможност да бъде осигурена гаранция, че в замяна на това участие ще има опция за МВФ, позваляваща на фонда да изкупи отново дълг от ЕСМ в рамките на средносрочните мерки за гръцкия дълг след 2018 г.

Във връзка с този план премиерът Алексис Ципрас е поискал по телефона подкрепа от управляващия директор на МВФ Кристин Лагард за облекчаване на гръцкия дълг.

Пред в. "Паризиен" Лагард потвърдила, че фондът държи на исканото от него преструктуриране на гръцкия дълг и че прави опити да убеди в това европейските лидери.