Това съобщи нейният президент Марио Драги, цитиран от Франс прес и БТА.

Според новите прогнози растежът през 2017 година ще бъде 1,8 на сто, а през 2018 година - 1,7 на сто, спрямо обявените по-рано съответно 1,7 и 1,6 на сто, посочи Драги пред журналисти. За 2019 година се очаква, както и преди, растеж от 1,6 на сто.

ЕЦБ преразгледа и към голямо повишение прогнозата си за инфлацията в еврозоната през 2017 година до 1,7 на сто, допълни Драги. По думите му инфлационният натиск в 19-членния валутен съюз остава прекалено слаб, за да позволи на банката да започне да отслабва стимулиращата си програма, посочва АП.

Основната инфлация, която изключва променливи елементи като храни, енергия, алкохол и тютюневи изделия, продължава да е ниска през последните месеци на годишна основа от 0,9 процента въпреки покачването на общата инфлация до 2 на сто.

Драги каза също така, че данните засилват увереността, че икономическият растеж ще продължи да укрепва и да се разраства. Последните проучвания показаха засилване на темпа.

ЕЦБ остави на днешното си заседание без промяна основната си лихва на рекордно ниско равнище от 0 процента и ще продължи програмата си за стимулиране на икономиката в еврозоната. Маргиналната лихва (овърнайт) остава 0,25 на сто, а лихвата по депозитите - на равнище минус 0,4 на сто.

Банката реши да не променя програмата си за изкупуване на облигации, като този месец ще купи книжа на стойност 80 милиарда евро, а от април до декември ще купува всеки месец активи на стойност 60 милиарда евро.