Това коментира икономистът Красен Станчев, цитиран от "Фокус".

Според него премахването на валутния борд на този етап би било грешка.

„Страните, които са били във валутен съвет и след това са преминали в евро, нямаха никакви инфлации. Въпросът е по какъв начин се обсъжда всичко това, като има три възможности – едната е запазване на независимост на Централната банка и на фискалната стабилност, втората възможност е премахване на тази фискална стабилност и преминаване към централно банкиране, подобно на това, което беше преди 1997 година. Първата възможност е най-добрата, втората е най-лошата, а третата възможност е по-малкото зло и то е преминаване към евро“, уточни Красен Станчев.

По думите му изборът между тези три алтернативи зависи както от състоянието на еврозоната, така и от това на политическата среда в България.

Преди дни бившият премиер Иван Костов и банкерът Красимир Ангарски застъпиха тезата, че е време за премахване на валутния борд. Според тях няма значение дали ще влезем в еврозоната или не, но трябва да изоставим валутния борд.

Ангарски изброи ограниченията на валутния борд – болезнено преструктуриране на икономиката, загуба на растеж, на вътрешен продукт и ниски доходи.

Служебният премиер Огнян Герджиков пък обяви, че има голямо желание неговото правителство да подаде молба за членство в еврозоната, но е скептик, че това може да стане за краткото време, което има кабинетът.