В някои случаи има изискване клиентът да има трудов договор за минималната заплата, като гражданските договори се приемат като допълващи. Няколко банки отпускат кредит само въз основа на граждански договори (последното се отнася и за тези институции, които па принцип не се изискват удостоверяване на доход). Обичайната формулировка в такива случаи е “редовни доходи с тенденция да бъдат запазени”. Това означава, че колкото по-дълъг е периодът на упражняване на дейността, толкова по-голям е шансът на кредитоискателя. Самоосигуряващите се (адвокати, счетоводители, лекари) имат предимство, тъй като продължаването на тяхната дейност изглежда по-сигурно, отколкото при някои граждански договори със случаен характер. Невинаги обаче изключенията са описани в изискванията на банкитеок. Ако получавате граждански договори от постоянен и сериозен възложител, вариант (макар и по-сложен) е да се уговорите хонорарите да се превеждат по дебитна карта в съответната банка.
В редица банки подобни продукти обединяват кредитите за ЕТ и за лекари, адвокати и прочие свободни професии и са повече кредити за бизнес, отколкото за потребление (Виж повече за микрокредитите тук.) В други случаи доходите от хонорари просто допълват доходите от заплати.
Ето някои примери за практиката на различните банки. УниКредит Булбанк (преди това Биохим) има отделен кредитен продукт за лицата, упражняващи свободна професия, а също така и микрокредит за професионални нужди. За потребителските кредити на Пощенска банка, които се отпускат по бърза процедура, могат да кандидатстват и лица, които не работят по трудов договор, стига да имат поне 1 г. трудов стаж с натрупване и да са се осигурявали по някакъв договор през последните 6 месеца без прекъсване. Ако доходите са само от граждански договори, се прилага последната данъчна декларация. Въпреки че не е изрично описано, Банка ДСК също приема доходи от извънтрудови правоотношения въз основа на записаното в последната данъчна декларация. Неудобството в този случай е, че кандидатът първо трябва да декларира и плати данъците си за последната финансова година (2007). СЖ Експресбанк приема доходи от хонорари, стига да се представи последната данъчна декларация, в която те са описани, както и доходи от наеми. Отделно банката предлага кредит “Експерт” за свободни професии. СИБанк признават граждански договори и доходи на самоосигуряващи се, стига те да са от последните 6 месеца и също се иска да се представи данъчната декларация за последната година. РББ признава договори за управление или доходи на самоосигуряващи се лица. Банката изисква безсрочен трудов договор или дейност като ЕТ или свободни професии; трудов стаж 6 месеца или период на осъществяване на дейността - минимум 1 година.
Имайте предвид също, че някои банки намаляват дохода на кандидатите, които показват доходи от граждански договори, като приспадат нормативно-признатите разходи.
Кой заем ви устройва? Потърсете тук.