По този начин те се надяват да вдъхновят Европейската комисия, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Изпълнителният орган на ЕС планира да публикува в края на март "Бяла книга" по случай 60-годишнината от Римския договор, символичния акт за раждане на Европейския съюз.

"Въпросът за бюджет на еврозоната трябва да бъде в центъра на "Бялата книга", изтъкна френската евродепутатка социалистка Перванш Берес, защитавайки пред колегите с в Страсбург доклад по този въпрос, изготвен съвместно с германския евродепутат от ЕНП Раймер Бьоге.

Авторите на този документ, по който евродепутатите ще се произнесат в четвъртък, възприемат този бюджет като "инструмент на солидарност". Той ще позволи да се "благоприятства конвергенцията между икономиките от еврозоната" и да се "притъпят икономическите удари", засегнали еврозоната или нейна страна членка.

Според Перванш Берес предложението се вписва успоредно с Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), създаден през 2012 година фонд в размер на 700 милиарда евро, за да помага на изпаднали в затруднение страни от еврозоната, но който по думите й е "недоизползван".

В доклада се предлага и създаване на нещо като министър на финансите на еврозоната, който да обединява функциите на председател на Еврогрупата и европейски комисар по икономическите въпроси.