Повод за коментара е решението на Еврогрупата да раздели на две поредния транш, който трябваше да се даде на Атина. Европейските финансови министри одобриха отпускането само на 1,1 милиарда евро от очакваните 2,8 милиарда евро, съобщи БТА.

С отпускането на тези пари трябваше да приключи първият етап от оценката на изпълнението на спасителен план, което би позволило стартирането на втория етап и началото на дискусия за преструктуриране на гръцкия дълг.

Като неприятна изненада определя случилото се в. "Нафтемборики".

Вестник "Прото тема" коментира, че в очакване на транша пазарът в страната се задушава, като допълва, че втората част от чаканите пари няма да бъдат отпуснати преди 24 октомври.

Еврогрупата отпуска парите с капкомер, пише по темата в. "Та неа".

В коментар по темата германската преса предлага преструктуриране на дълга и след това излизане на Гърция от Еврозоната, пише в. "Етнос".

"Нови пари, стари битки" е заглавието на германския в. "Ханделсблат" в публикация относно вчерашното решение на Еврогрупата. Участието на Международния валутен фонд (МВФ) в спасителната програма остава несигурно, пише още изданието.

В. "Велт" говори за безизходицата, в която е попаднало германското правителство именно заради заплахата на МВФ, че ще се оттегли от гръцката програма.