Отлично избраният момент за пласиране на двойния транш еврооблигации през месец март 2016 г., осъществено непосредствено след обявените от страна на ЕЦБ мерки за количествени улеснения, в комбинация с неочакваното решение на Министерството на финансите да емитира облигации без предварително да проведе традиционното „роудшоу“, са в основата на присъдената награда.

Специализираното във финансовите пазари издание отбелязва, че подбраният метод за издаване на облигациите показва нарастваща финансова вещина и увереност на страната.

Отличието беше прието от заместник-министъра на финансите Маринела Петрова на специална церемония в американската столица Вашингтон, провела се в ранните часове (българско време) в неделя.

„Удовлетворени сме, че интелигентните решения в работата ни дават добри резултати и това се забелязва в международен план. Българското Министерство на финансите ще продължи да води политика по намаляване на дефицита и дълга. Ако обаче в бъдеше се появи нова необходимост страната ни да се финансира на международните пазари, ще положим усилия и съм уверена, че ще успеем, това да стане на още по-добра цена“, заяви Маринела Петрова

Зам.-министърът бе в българската делегация на годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон, водена от министъра на финансите Владислав Горанов.

В речта си по време на церемонията Петрова благодари на колегите си в Министерството на финансите за професионализма при работата по емисиите.

През 2015 г. изданието присъди награда на България „Най-впечатляващ кредитополучател от Централна и Източна Европа", с което страната ни затвърждава позициите си на емитент, постигащ изключително добри условия за финансиране на международните пазари.

Забележителното и тази година е, че страната ни е отличена в една от трите най-важни категории на годишната церемония на изданието.