Изпълнителният директор на борсата Васил Големански съобщи, че в момента се водят преговори и с чужди инвеститори, които да търгуват на българския капиталов пазар.

Чрез борсовия фонд ще може да се инвестира едновременно в компаниите от основния индекс SOFIX, обясни Никола Янков от дружеството, пуснало инструмента:
"Основният плюс на този инструмент е, че ще даде достъп на дребни инвеститори. Държи целия пазар в една акция, това значи по-евтина и по-бързо влизане и излизане от пазара. По-евтино, защото ако си купите с 15 сделки - 15 акции от SOFIX, ще платите 15 такси. Максималният процент на отклонение между котировките "купува" и "продава" е 5%."

Инструментът също е подходящ за институционални инвеститори, особено от чужбина, които не искат да се занимават с анализ на конкретни компании, имат съответно забележки към корпоративното управление или се дразнят от ограничения да инвестират в конкретни позиции на българския пазар. Така те ще го направят, без да му мислят много, каза още Янков.

Очакванията са инструментът да увеличи обема на търговията и да оскъпи акциите, допълни Николай Василев от дружеството. Когато фондът започна да купува акции на борсата всеки ден много активно, индексът всеки ден се повишаваше средно с около един процент, допълни той.

Предстои пускането на акции от чужди компании на българската фондова борса, допълни изпълнителният директор на борсата Васил Големански.

От една страна се очаква идването на чужди инвеститори чрез платформата SEE Link, която свърза борсите в региона: По линия на един проект, който се казва "България интернешънъл" и го правим с колегите от "Дойче Бьорсе". Догодина на борсата ще се търгуват и държавни ценни книжа, каза Големански.