Така смята Явор Ачев, представител за България на Pioneer Investments, управляващото дружество на УниКредит, цитиран от БТА.

Данните на УниКредит Булбанк сочат, че ръстът при застраховките живот е над 12 на сто от началото на годината, а при взаимните фондове, управлявани от Pioneer Investments има над 10 на сто нови инвестиции от физически лица. Ръст се наблюдава също и при активите на пенсионните фондове от близо 12 на сто на годишна база, съобщават от банката.

Всички тези финансови продукти - депозити, застраховки живот и инвестиции във взаимни и пенсионни фондове са много различни и не са алтернатива един на друг, твърди Явор Ачев.

Според него най-добре е всеки, който има дори минимални спестявания, да се насочи към комбинация от тези продукти, за да получи едновременно защита на парите си (при депозита), доходност (при инвестицията във фондове) и сигурност срещу неочаквани рискове (при застрахователните продукти). Ако имаме малка сума спестявания и искаме да разполагаме с нея след кратък период от време, най-добър вариант си остава депозита с гаранцията, която дава на капитала. Инвестицията във фондове предоставя възможност за по-висока доходност във времето, а застраховките живот предлагат много добра комбинация и от застрахователен, и от инвестиционен елемент, смята експертът. Явор Ачев подчертава, че, макар и малък по мащаби в сравнение с европейския, българският финансов пазар предлага много добри продукти.

Според него трябва да избираме финансов инструмент, който да отговаря на характера ни и на това какъв тип инвеститор сме. Ако сме по-консервативни, трябва да се насочим към инвестиции в държавни облигации или фондове, които инвестират в подобни нискорискови инструменти. Ако търсим по-висока доходност, която е свързана и с по-висок риск, то да инвестираме в акции и в по-агресивни фондове, съветва Ачев.

Има задължителни характеристики, описващи всеки фонд, които могат да ни покажат какъв рисков профил има и дали сме готови да поемем този риск. Колкото по-рано започнем да инвестираме, толкова по-добър резултат ще имаме. За хора, които могат да отделят малки суми и тепърва започват да спестяват, най-подходящи са спестовните планове във взаимни фондове или в застраховка живот, смята експертът.

По данни на БНБ през юли 2016 г. спрямо юли 2015 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове намалява с 0.71 процентни пункта до 0.84 на сто, а по тези в евро - с 0.58 процентни пункта до 0.64 на сто. В края на август депозитите в банките на неправителствения сектор са 66.426 млрд. лв. (74.7 на сто от БВП), като годишното им увеличение е 9.6 на сто. Депозитите на домакинствата са 43.732 млрд. лв. (49.2 на сто от БВП) в края на август 2016 година. Те се увеличават с 6.9 на сто спрямо същия месец на 2015 година, показват данните на БНБ.