Това съобщи за ПАП заместник-външният министър на Полша Конрад Шимански, цитиран от БТА.

В преговорите ще участват представители на премиери, на външните и финансовите министерства от Полша, Дания, Хърватия, Чехия, Румъния, Швеция, България и Унгария или с други думи на всички страни членки на ЕС, които не са въвели общоевропейската валута, с изключение на Великобритания, чиито граждани решиха на референдума през юни страната им да излезе от Евросъюза, посочи Шимански.

"Брекзит означава промени в разпределението на силите между страните от еврозоната и държавите, които не са въвели тази валута. Силно сме заинтересовани от оздравяване на ситуацията в еврозоната и подкрепяме необходимите реформи, но трябва да обърнем сериозно внимание на запазването на ценностите на единния пазар, който за нас е ключовият икономически аспект на ЕС", допълни заместник-външният министър на Полша, отговарящ за европейските въпроси.

"Искаме да изградим добри канали за контакти със страните извън еврозоната, така че по време на преговорите за бъдещето й нашият глас да бъде чут", подчерта Шимански, цитиран от ТАСС.