Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

Той каза това в отговор на журналистически въпрос по повод публикация във в. "Файненшъл таймс", който се позовава на собствени източници, че ЕС е предупредил банките от ЕС да се въздържат да купуват руски облигации като част от подкрепата за антируските санкции.

Миналия месец медиите съобщиха за подобна препоръка на американския Държавен департамент към американските банки.

"Стесняването на пространството на икономическото сътрудничество чрез политически натиск едва ли може да бъде разбрано и оправдано от гледна точка на здравия разум и логиката", отбеляза Песков. "Може да се изрази само съжаление", допълни той.

В момента има три пакета от санкции на ЕС срещу Русия.

Най-същественият са секторните икономически санкции - те бяха удължени през януари до 31 юли т.г. ЕС свързва евентуалната им отмяна с пълното осъществяване на Минските споразумения, посочва ТАСС.

Вторият пакет е "черният списък", включващ 146 граждани на Русия и на републиките, провъзгласени от проруските сепаратисти в Източна Украйна, с който се забранява влизането им в ЕС и се замразяват активите им в европейски банки, ако бъдат открити такива.

Списъкът съдържа и имената на 37 организации, включително на всички известни военни и политически структури на Донецката и Луганската народни републики - забранява се европейският бизнес да поддържа каквито и да било отношения с тях.

ЕС удължи преди дни с още 6 месеца тази група санкции - до 15 септември.

Третият пакет са визовите и търговските ограничения, засягащи Крим; действието им е продължено до края на юни 2016 г.