Инфлацията от началото на годината (февруари 2016 г. спрямо декември 2015 г.) е минус 0.3 на сто, а годишната инфлация за февруари 2016 г. спрямо февруари 2015 г. е минус 0.5 на сто.

Средногодишната инфлация за периода март 2015 - февруари 2016 г. спрямо периода март 2014 - февруари 2015 г. е нулева.

След два поредни месеца на нулева инфлация, показателят отново се стана отрицателен заради поевтиняването на цените на горивата.

Очаквано през февруари продължава поскъпването на цигарите, след като от началото на годината има нови по-високи акцизни ставки върху тютюневите изделия. Въпреки че на пазара все още могат да се намерят цигари със старите бандероли, а и цените на евтините марки остават почти непроменени спрямо старите, през февруари се отчита поскъпване с 0,5 на сто съпоставено с януари.

Хранителните стоки и безалкохолните напитки поскъпват с 0.5%, като увеличението на общия индекс се дължи най-вече на поскъпването на сиренето и кашкавала, някои хлебни изделия и цитрусови плодове.

След като през януари петролът спадна рекордно на международните пазари, през февруари цените на бензините и дизела намаляват.

Заедно с горивата продължава поевтиняването и на транспортните услуги.

При останалите нехранителни продукти се отчита поскъпване на лекарствата и козметичните изделия. При облеклата и обувките се отчита намаление, вероятно дължащо се на промоциите на зимните колекции в магазините.