Това е една от законодателните промени, които сдружението на общините ще предложи, обяви в пред БНР Донка Михайлова - кмет на Троян и заместник-председател на сдружението.

Другата промяна е свързана с решение на министъра на финансите. В действащия в момента Закон за публичните финанси е записано, че министърът на финансите може да прецени да бъдат подпомагани общини с временен безлихвен заем, а Министерският съвет може да отпусне допълнителна субсидия на общини.

„Тук следва да бъдат въведени обективни критерии, които да не подлагат на съмнение, кои са общините, които следва да получат, най-вече финансова помощ", подчерта Михайлова.

Преди дни стана ясно, че от 265 общини у нас 156 завършват 2015 година с дефицит, 71 кметства нарушават позволения по закон лимит за просрочени задължения. В края на миналата година общинският дълг достига 1,3 милиарда лева.

По думите на Михайлова цифрите показват, че има проблем в системата на финансирането на българските общини, че проблемите не касаят отделни териториални общности. Затова кметът на Троян препоръчва промените да са в системата на финансиране на общините. Според нея мерките, които трябва да се предприемат, са на две плоскости.

Първите, свързани със спешни действия, които не трябва да позволят задълбочаване на проблемите и да позволят на голяма част от общините, които попадат сред тези с тревожните числа, да се оттласнат от дъното.

Втората група мерки трябва да касаят цялостна промяна в подхода на финансиране.

Според Михайлова промените в Закона за публичните финанси, които бяха приети миналата седмица на първо четене и са свързани с възможността държавата да се намесва при оздравяване на закъсали финансово общини, не отчитат причините на тежкото финансово състояние на местната власт.

Кметът на Троян смята, че е неправилно всички общини да се поставят под общ знаменател. От НСОРБ държат, когато има държавно субсидиране да се отчетат и обективните условия в общините, като висока безработица или тежки демографски проблеми.