Преди дни парламентът откри процедурата за избор на нов състав на Комисията, като депутатите трябваше да направят своите номинации за председател, заместник-председател и петима членове в рамките на седмица.

По време на изслушването кандидатите трябва да представят своята концепция за дейността на КЗК и да вместят своето изложение в рамките на 15 минути. Народното събрание ще избира поотделно председателя, заместник-председателя и петимата членове на комисията чрез явен вот. Кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители се счита за избран.

Комисията за защита на конкуренцията се състои от седем члена, които имат пет годишен мандат, без да имат право да бъдат преизбирани.

Издигнати са общо 11 кандидатури, а трябва да бъдат избрани 7.

Издигнатите кандидатури са: Анна Георгиева (БСП), Красимир Витанов (Реформаторски блок), Стамен Гърбелов (БДЦ), Нколай Илиев (АБВ), Калинка Павлова (БДЦ), Росен Желязков (ГЕРБ), Георгица Стоянова (ГЕРБ), Кирил Добрев (БСП), Пламен Киров (ДПС), Димитър Кюмюрджиев (АБВ) и Кирил Дойчинов.

Росен Желязков е единственото предложение за председател, а Димитър Кюмюрджиев е единствения кандидат за заместник-председател на Комисията.

Преди дни в Брюксел премиерът Борисов заяви, че ГЕРБ ще оттегли кандидатурите си, но от обявения на интернет страницата на парламента списък, това не е сторено. Премиерът бе видимо ядосан на лидера на ДСБ Радан Кънев, който обяви, че няма да влиза в сделки с властта за постове.

Вчера Цветан Цветанов потвърди, че от ГЕРБ ще има издигната кандидатура.

Мартин Димитров скептичен към кандидатите

Идеята на публичното обсъждане е да бъдат избрани най-добрите кандидати. Ако не се представят добре не виждам нищо страшно процедурата да бъде прекратена и да има нова, коментира Мартин Димитров – депутат от гражданската квота на Реформаторския блок и член на Комисията по икономическа политика в НС.

Според него решението кой да бъде избран за член на КЗК трябва да е на база на неговото представяне и визия за развитие на комисията, а не политическите интереси.

Ще бъда много взискателен и ще задавам въпроси към всички кандидати. Ако не получа задоволителен отговор, най-вече за предстоящото разследване на картела на горива, нямам проблем да не подкрепя нито един кандидат и да го заявя публично, категоричен е Мартин Димитров.

Той посочи, че е скептично настроен по отношение на това дали евентуален нов състав на КЗК ще има доверието на обществото: