Това каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов по повод финансовото състояние на общините и тяхната задлъжнялост.

Днес МС одобри проектозакон според който МФ ще може да дава безлихвени заеми на закъсали общини и дори да ги опростява, но при определени условия.

По предварителни оценки около 20 общини ще се нуждаят от финансова подкрепа от държавата. Сред общините с големи просрочия са Велинград, Видин и Сливен. Общите задължения на общините са доста големи, но просрочените са около 150-160 милиона лева, каза Горанов.

По думите му идеята на този механизъм е не само да реши проблема, но и да ангажира с него и местните власти, а и хората да знаят за него.

"Наблюденията ни са, че сега няма механизъм, при който кметът да бъде задължен да информира хората и Общинския съвет за финансови проблеми. Обикновено те излизат на бял свят късно, когато общината е пред фалит", допълни министърът.

Владислав Горанов обяви, че Община Велинград, вече е със запорирани сметки и е изправена пред фалит. В момента тя не може да се разплаща с училища и с детски градини. Задълженията й са повече от 20 милиона лева. Общините, участващи в европейски програми, не носят тежестта на това финансиране, защото и парите от европейските фондове, и националното съфинансиране, са осигурени централно, от държавата, поясни министърът.

Оздравителните планове на общините ще се изготвят и предлагат от самите тях, но държавата ще може да ги одобри или да ги отхвърли, посочи министърът.