Миналата седмица Централната банка отказа на компанията лиценз да оперира като дружество за електронни пари и им наложи санкция заради издаването на кредитни карти, без да имат право на това.

От "Кеш Кредит" заявиха, че все още нямат официалното становище с мотивите на БНБ.

Издадените кредитни карти от "Кеш Кредит" са валидни и ще могат да се използват и в бъдеще, информират от дружеството.

Още миналата седмица от БНБ потвърдиха, че вече издадените кредитни карти ще останат валидни. Въпреки това Управителния съвет на Централната банка е взел решение да откаже на дружеството лиценз за оператор с електронни пари, съответно и правото да издава кредитни карти.

В становище, изпратено до медиите няколко дни след решението на БНБ, от небанковото дружество информират, че всъщност издадените от тях карти са от банка, но не уточняват коя. Именно поради това те остават валидни.

От дружеството са категорични, че в деня след решението на БНБ, са направили опит да се запознаят с мотивите на Централната банка, но съдържанието на отказа не е било достъпно.

„Кеш Кредит“ ЕАД не е дружество за електронни пари, а е небанкова финансова институция, вписана в Регистъра на финансовите институции по чл. 3а от Закона за кредитните институции. Дружеството добросъвестно, коректно и прозрачно обслужва своите клиенти вече пет години в съответствие с българското законодателство, пише в становище на компанията.