Това каза пред БНТ банкерът Левон Хампарцумян по повод някои песимистични прогнози за срив на икономиката през 2016 г., както и диаметрално противоположни такива за ръст от 4.5%.

Относно прогнозите за 4,5% икономически ръст в България банкерът каза "Дай Боже, но надали. Все пак министър Владислав Горанов може да е запознат с неща и тенденции, които ние не знаем, но се съмнявам да постигнем такъв ръст".

За ръст от 4.5% заговори пръв премиерът Бойко Борисов, докато финансовият министър Горанов бе по предпазлив в прогнозите си. Скептични за подобен ръст бяха и другите икономисти в правителството.

Според Хампарцюмян, България трябва възможно най-бързо да влезе в еврозоната. Това трябва да бъде национална амбиция, която да бъде по-голяма от тази да постигнем 4,5% ръст.

По думите му хората не обичат промените и не разбират точно параметрите. Членството в еврозоната предполага много по-бърза интеграция с държавите от "А" отбора в Европа. Ние тук сме свикнали вечно да бъдем най-бедните, най-онеправданите и т.н.

"Живеем в прекрасна държава и трябва да се възползваме от тези характеристики", категоричен беше финансистът.