Това смятат анализаторите на УниКредит Булбанк, които очакват БВП да нарасне с 3% през следващата година и 2.9% през 2017 г., ускорявайки се от 2.8%, очаквани през 2015 г. Тази прогноза за растеж, която е над консенсусното виждане, ще бъде задвижена от индивидуалното потребление, което се очаква да компенсира по-слабото представяне на износа и брутото капиталообразуване в основен капитал през 2016 г.

Индивидуалното потребление, също така, ще бъде в основата на процеса на възстановяване и през 2017 г. Но по-слабо подкрепящата растежа външна среда през 2017 г., поради забавянето на растежа в ЕС, стабилизиране на еврото на по-високи равнища и увеличаването на цените на енергийните суровини ще ограничат растежа на БВП до 2.9% на годишна база, смятат от УниКредит Булбанк.

Очакваме индивидуалното потребление да се ускори от 0.9% ръст през 2015 до 2.7% през 2016 г. Най-голяма роля за това ще има по-добрите резултати на пазара на труда, което ще помогне на домакинствата да станат по-сигурни за перспективите пред работните места и доходите им. След като през 2014 г. бяха създадени нови 46 хил. работни места, икономиката е на път да добави приблизително толкова и през 2015 г., както вероятно и през 2016 г., смятат анализаторите на банката.

Увеличението на заплащането се очаква да е другият подкрепящ фактор за пазара на труда през следващата година, особено след като основната част от новосъздадените работни места през последните две години дойде от сравнително добре платени позиции в секторите на изнесените услуги. В среда на продължаващ спад на несигурността за работните места, ние очакваме домакинствата да увеличат използването на кредити за закупуването на стоки за дълготрайна употреба, прогнозират анализаторите.

Според нас, достъпът и цената на кредита за домакинствата се очаква да се подобрят, на фона на съотношение на кредити към депозити на банковата система от 79.9% през октомври 2015 г., което е едно от най-ниските в региона на ЦИЕ и предполага, че банките са под все по-голям натиск да увличат клиентите си от страната на кредитирането, смятат банкерите.

Решението на БНБ да въведе отрицателни лихвени проценти по свръхрезервите би трябвало да представлява допълнителен стимул за нарастване на кредитирането. Немалкото натрупано отложено търсене ще бъде друг фактор, който също ще подкрепя кредитирането на дребно, тъй като икономиката постепенно излиза от продължителен период от близо осем години на оздравяване на балансите на домакинствата, казват експертите.

Според експертите на банката все още ниската инфлация, от друга страна, също ще подкрепя нарастването на покупателната способност на дохода на домакинствата, макар не и в мащабите, които наблюдавахме през настоящата година, тъй като попътният вятър, идващ от спада в цевните на енергията се очаква да започне да заглъхва през втората половина на следващата година.

Рязкото нарастване на обемите на износа до може би 6.7% през тази година ще бъде последвано от умерено забавяне до ръст от 4.5% през следващата година, прогнозират още от УниКредит Булбанк.