В. "Етнос" пише, че въпросът за участието на фонда е бил разискван в телефонен разговор между финансовите министри на САЩ Джак Лу и на Гърция Евклидис Цакалотос. Джак Лу е повдигнал отново и въпроса за облекчаване на гръцкия дълг, който според САЩ бил принципен. Той изтъкнал, че МВФ трябва да остане на сцената, тъй като, както казал на гръцкия си колега, фондът играел съществена роля за реформите в Гърция.

В. "Имерисия" определя като "ултимативен" тона, с който Джак Лу е настоял за оставане на фонда в спасителната програма на Гърция. Той дал да се разбере, че МВФ следва да остане силен играч в третия пакет. Атина иска фондът да остане извън третия спасителен пакет за Гърция, тъй като смята, че има проблем с неконструктивното му поведение по отношение на икономическите въпроси, свързани с Гърция. Става дума за оставане на фонда след 30 март, когато изтичат неговите ангажименти към Гърция по втория пакет.

В. "Катимерини" пише, че с този телефонен разговор между финансовите министри на САЩ и Гърция Вашингтон е сложил спирачка върху изваждането на фонда от гръцката спасителна програма. Разговорът е станал в момент, когато гръцкият министър на финансите Евклидис Цакалотос бе на европейска обиколка за разговори с европейските си колеги.

Целта на тази негова обиколка бе да убеди събеседниците си в реализираните от кабинета Ципрас реформи и да подготви почвата за преструктуриране на гръцкия дълг. След намесата на Вашингтон обаче, никой не приема позицията на гръцкия премиер Алексис Ципрас за изваждане на фонда от гръцката спасителна програма. По всичко личи, че Цакалотос не е успял да промени мнението на своите събеседници за неучастие на фонда в тази програма, който се очаква да заеме особено твърда позиция по отношение на реформите в Гърция, отбелязва "Катимерини".

Очаква се фондът да се произнесе по участието си в гръцката програма, след като ЕС излезе с решения във връзка с гръцкия държавен дълг. МВФ, който смята, че гръцкият дълг се нуждае от допълнително преструктуриране, беше част от първите две спасителни финансови програми за Гърция, но междувременно се породиха съмнения относно неговия ангажимент към одобрения от европейските кредитори трети пакет в размер на 86 млрд. евро.