"Фич" (Fitch Ratings) даде максималния рейтинг на най-голямата икономика в Европа със "стабилна" перспектива, а с подобно съобщение излезе и "Стандард енд Пуърс" (Standard & Poors), предаде БТА.

Рейтинговата агенция прогнозира също, че федералният бюджет на Германия за тази година ще бъде балансиран, след като през 2015 г. отчете излишък.

"Стандард енд Пуърс" определи Германия като модерна, диверсифицирана и конкурентноспособна икономика, като федералното правителство провежда предпазлива фискална политика.

"Фич" посочи, че Германия разполага с адекватни финансови ресурси, за да се справи с бежанския наплив, и прогнозира икономически растеж за 2016 г. от 1,9 процента.

Ангела Меркел не приема призива на съюзника си ХСС да се въведат ограничения в броя приемани бежанци годишно в Германия.

Германският канцлер потвърди в реч пред конгреса на съюзника на нейния Християндемократически съюз - баварския Християнсоциален съюз (ХСС), че е против въвеждането на ограничения в броя на приеманите годишно в Германия бежанци и мигранти.

Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер предлага през 2016 г. в Германия да бъдат приети не повече от 200 000 мигранти, което е под една пета от приетите миналата година над 1 милион.

Меркел изтъкна обаче, че иска да ограничи бежанския поток в ЕС, като същевременно се запазва свободата на движение в блока.