„Задачата ми е ограничена, защото мога само да представям идеи, трудно е силово да ги налагам, защото разбирането за ефективността на разходите е ключова за модернизиране на икономиката. Не случайно се говори за икономии – не повече или по-малко разходи, а по-ефективно управление на ресурсите, които имаме“, каза Горанов пред телевизия Bulgaria ON AIR. 

Прогнозата за растеж

Според Горанов има предпоставки за по-висок от планирания растеж, но той предпочита да прави консервативни и устойчиви прогнози, които позволяват да не сме изненадани в негативен план. Ако сме изненадани в позитивен план едва ли някой ще ни критикува за постигане на по-добри резултати от заложените, допълни министърът.

Той допълни, че прогнозите са съобразени с тези на БНБ и ЕК. По думите му, да, имаме предпоставки за по-висок растеж и трябва да работим в тази посока и за по-бързо стартиране на новия програмен период и отваряне на схемите по новите оперативни програми
Те вече се отварят много по-ускорено и почти година по-рано в сравнение с предния програмен период, обясни Горанов.

Това ни дава основания за оптимизъм, че темпът за инвестиции, и по линия на европейските фондове, и по линия на частния сектор може да се запази и през 2016. Предпоставки за такъв растеж, който се коментира, има. Трябва да си свършим добре работата. Дали ще успеем да достигнем това, което се прогнозира като оптимистична прогноза, зависи само от нас. Твърде рано е да променяме прогнозата, която сме дали, каза Горанов.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че се надява на икономически ръст от 4.5% през 2016 г. Вицепремиерът Томислав Дончев обаче е скептичен, че може да бъде достигнато това число, но добави, че ръстът ще е значително по-голям от този за 2015 г. Засега прогнозите за растеж през 2015 г. са 2.9%.

Дефицитът

Правителството е доказало, че може да се справи с дефицита. Бюджетът е планиран достатъчно консервативно и с буфери за предстоящи евентуални неблагоприятни развития в обкръжаващата среда, каза Горанов.

Двата процента са реалистични. Спрямо това, което отчетохме като по-нисък дефицит през 2015, стъпката на консолидация е постижима, допълни той.