Процедурата за избор ще бъде прекратена, след като единствените две банки, които проявиха интерес, са поискали държавни гаранции.

Парите са необходими, за да може Националната електрическа компания да се разплати с двете американски централи от комплекса "Марица-Изток". Те от своя страна пък дължат близо 350 млн. на Мини Марица; Брикел им дължи 50 млн., а ТЕЦ "Марица Изток" 2 - близо 60 млн. лева.

Днес БЕХ ще вземе решение за прекратяване на откритата процедура за избор на банкови институции и преминаване към процедура на пряко договаряне с всяка една от банките за осигуряване на кредит, с който да се преодолее междуфирмената задлъжнялост в енергийната система, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова във времето за блицконтрол в рамките на съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и за наблюдение на дейността на ДКЕВР.

Тя припомни, че към обявената процедура интерес са проявили 12 от най-големите банки в света. През следващите две седмици БЕХ и Министерството на енергетиката ще водят преговори с тях за осигуряването на нужния финансов ресурс - 650 млн. евро. Смятаме, че това е единственият възможен вариант за излизане от кризисната ситуация в сектора, коментира Петкова.

Според нея вливането на свеж финансов ресурс в системата чрез този кредит ще даде възможност на НЕК да се разплати с двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток" и автоматично да се приспаднат 300 млн. лева, които пък те дължат на "Мини Марица изток". Междуфирмената задлъжнялост в сектора е много сериозна, НЕК дължи на АЕЦ "Козлодуй" вече 138 млн. лева, посочи тя.