Това каза от парламентраната трибуна министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на питане от депутата от АБВ Светослав Белемезов за двустранните отношения между България и Гърция и тактиката за привличане на гръцкия бизнес у нас.

Лукарски подчерта, че въпреки кризата стокообменът между Гърция и България има положителен тренд. Износът за полугодието расте с 9,8% до 744 млн. евро. Вносът от Гърция у нас също се увеличава - с 0,4% до 606 млн. евро.

Според министъра на икономиката, Гърция не може да бъде разглеждана като „глобален инвеститор", въпреки че в последните години, след като в България беше въведен плоският данък, към 9 хил. гръцки фирми са преместили своята дейност у нас

По думите на Лукарски, България може да стане по-привлекателна и след отказа на Атина да облага с данък от 26% транзакциите със страни с по-ниски данъци, каквато е и България.

Белемезов отбеляза, че страната ни обаче не е активна в привличането на компаниите и трябва да се рекламира като надеждна инвестиционна дестинация.