Това заяви днес пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, след като участва в откриването на новата академична година в УНСС и на ремонтиран учебен корпус в него, съобщи БТА. Според Горанов разработката на бюджета е на много ранен етап.

На въпрос ще има ли увеличение на учителските заплати, министър Горанов отговори, че е поет ангажимент да се осигурят допълнително средства за стандартите за средното образование - в размер на 20 милиона лева до края на годината.

"Моето лично мнение е, че е по-добре да бъдат използвани като целеви бонуси, за да не предрешава бюджета за следващата година. Съвсем скоро ще има окончателно решение по този въпрос, но това, което смятам аз да предложа, е това решение", заяви министърът.

Той каза, че е естествено, че всички преподаватели и синдикати, и всички изкушени от темата искат още от началото на новата учебна година да се получи едно сериозно увеличение.

"Повярвайте, аз също го искам, но ние боравим с реални числа. Знае се, че бюджетът, макар и в доста по-добро състояние в приходната част, все още е на дефицит, като годишен разчет. Затова трябва много внимателно да определяме решенията, от които ще зависи бюджетът за 2016 г.", заяви министър Горанов.

Попитан тези бонуси за кои учители ще са и дали ще са за всички учители, министърът каза, че това не е решение, което ще се вземе в Министерството на финансите. Нашият ангажимент, който премиерът пое пред учителското съсловие, е да осигури допълнително 20 милиона лева за заплати през тази година, посочи Владислав Горанов.

Той отбеляза, че начинът, по който тези средства ще достигнат до индивидуалните доходи на всеки един преподавател, е въпрос на решение по целесъобразност, което ще се вземе в Министерството на образованието и науката. По думите му не е добро решение те да влизат като увеличение още отсега, защото ще предрешат до голяма степен политиките, които се залагат за следващата година.

Горанов посочи, че със сигурност, когато бъде готов бюджетът за 2016 г., ще се види, че образованието е приоритет - не само като заявка, а и като повече средства за следващата година.

Попитан дали ще има коледни добавки за пенсионерите, министър Горанов отговори, че се "работи и се държи бюджетът, така че да се спази добрата традиция от последните години, да бъдат давани такива надбавки, и ще се положат всички усилия това да се случи".