В съобщение на правителството  е посочено, че от днес, 23 септември 2015 година, се въвежда временно преустановяване на плащанията по погасяване и обслужване на държавния дълг и на гарантирания от държавата дълг по задължения съгласно приложен списък за срок, установен от член 1 на закона за държавните и местните дългове.

Списъкът със задълженията, по които министерството на финансите трябва временно да спре плащанията, не са споменати еврооблигациите на стойност 3 милиарда долара, придобити от Русия, чийто падеж е в края на 2015 година.

На 27 август Киев успя да договори с някои от частните си кредитори отписване на 3,6 милиарда долара от общо 18 милиарда долара дълг , а срокът за погасяване на останалите 15,5 милиарда долара се продължава до 2019 година.

Русия отказа да участва в преструктурирането на украинския дълг.

Икономистът Андрей Блинов коментира миналата седмица, че днес, 23 септември, е срокът за погасяване от Украйна на еврооблигации за 500 милиона долара по 14 емисии еврооблигации, намиращи се в процес на преструктуриране. По думите му, ако Киев погаси тези задължения, ще наруши принципът за равни права на всички държатели на украински суверенни облигации.

Управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард вчера призова всички кредитори на Украйна да подкрепят споразумението за преструктуриране на дълга, изтъквайки че е жизненоважно инвеститорите, притежаващи украински еврооблигации, да участват в размяната на дълг, предаде Ройтерс.

Преди това руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак заяви пред журналисти в Москва, че както и досега Украйна не се е обръщала към Москва с предложение за преструктуриране на дълга от 3 милиарда долара.