Правителството прие Дългосрочна инвестиционна политика и Средносрочна стратегия за инвестиране за периода 2016-2018 г. на средствата на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, популярен като "Сребърен фонд", съобщи пресцентърът на кабинета.

Двата документа са одобрени от членовете на Управителния съвет на фонда и предвиждат запазване на прилагания досега консервативен подход. Активите на фонда се управляват при спазване принципите на надеждност, ликвидност и прозрачност, пише в съобщението.

Настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на фонда ще продължи да бъде под формата на депозит в централната банка или други инструменти, които тя предлага, посочват от МС.

В Сребърния фонд са събрани около 2.5 млрд. лева. В него постъпват средства от държавния бюджет и парите от приватизация. Фондът беше създаден през 2008 г. и целта му беше до 2018 г. да може да подпомага дефицитите в НОИ, припомня БНР.