Това заяви пред ТАСС руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак, цитиран от БТА. Той допълни, че руските власти нееднократно са заявявали, че Русия не участва в тази дългова операция.

По-рано днес Блумбърг цитира украинския министър на финансите Наталия Яреско, че Украйна предлага на Русия да се съгласи да отпише 20 процента от задълженията на Киев по кредита от 3 милиарда долара. Тя обяви, че Киев е успял да се споразумее с основните си кредитори за отписване на 20 процента от украинския дълг и че предлага и на Москва аналогични условия за преструктуриране на кредита.

Руският министър на финансите Антон Силуанов коментира за пореден път пред Блумбърг, че Русия не възнамерява да участва в тази програма за преструктуриране.

Финансовите власти на Украйна от своя страна нееднократно са заявявали, че смятат кредита от Русия за търговски и затова настояват за преструктурирането му. Москва смята дълга за държавен и настоява за пълното му погасяване.

В Киев украинският премиер Арсений Яценюк изтъкна на правителствено заседание, че Киев е постигнал споразумение с кредиторите и няма да има дефолт на Украйна.

Украйна няма да третира Русия различно от другите си кредитори по отношение на преструктурирането на дълга, допълни Яценюк, цитиран от Ройтерс.