Това обяви Беноа Кьоре от Изпълнителния съвет на Европейската централна банка по повод стартиралата в понеделник (9-и март) програма на ЕЦБ за "количествени облекчения", цитиран от БНР.

Говорейки на събитие в Париж, Кьоре също така отбеляза, че средният матуритет на закупените досега държавни облигации е бил деветгодишен.

Действието на ЕЦБ е стриктно обвързано с нейния мандат, защити той програмата за "количествени улеснения" и добави, че покупките на облигации могат да продължат дори и след първоначално заложения краен срок до септември 2016-а година.

Банките от Евросистемата, включващи ЕЦБ и 19-те национални централни банки от еврозоната, стартираха официално в понеделник програмата за месечни покупки на суверенни облигации за 60 млрд. евро, имаща за цел да стимулира икономическия растеж и инфлацията в региона.

Коментирайки солидната обезценка на еврото в последно време, Беноа Кьоре каза, че по-силният долар е неизбежен резултат от настоящата различаваща се парична и лихвена политика, провеждана от двете страни на Океана. В същото време той отбеляза, че държавите, които не провеждат реформи ще се възползват в по-малка степен от настоящите стимулиращи мерки.

Кьоре посочи, че икономическото възстановяване в еврозоната се намира в "ускоряваща се фаза", но изрази известна предпазливост, тъй като това може да се окаже само циклично възстановяване, дължащо се най-вече на ниските петролни цени.

Относно Гърция Беноа Кьоре посочи, че ЕЦБ желае да възприеме гръцките облигации като приемливи за програмата за "количествени облекчения" (ЕЦБ да започне да купува и гръцки дългови книжа), но подчерта, че първо трябва да има успешно приключване на прегледа по настоящата спасителна програма за Атина.

И днес доходността на еврооблигациите продължава да бележи все нови и нови рекордни дъна, докато еврото се срина до поредно 12-годишно дъно от 1,0494 долара в резултат на стартиралата от началото на седмица програма на ЕЦБ за "количествени облекчения".

Доходността (лихвата) на 10-годишните испански и италиански облигации се понижи с нови 4 базисни пункта към исторически дъна съответно от 1,06% и от 1,09%, докато доходността на техните 30-годишни книжа падна с 10 пункта съответно към 1,87% и към 1,85%. Днес доходността на 10-годишните немски облигации се стабилизира около 0,21%, след като вчера се срина до рекордно исторически дъно от 0,199%.