Това заяви вчера гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за италианската телевизия РАИ, цитирано от Ройтерс и БТА.

Новото ляво правителство на Гърция се опитва да предоговори погасяването на дълга и започна да отменя мерките за икономии, договорени с международните кредитори.

Варуфакис заяви, че дълговият проблем на Гърция трябва да бъде решен в рамките на отхвърляне на мерките за икономии в цялата еврозона. Той призова за нова инвестиционна програма, финансирана от Европейската централна банка.

"Еврото е неустойчиво, това е като да строиш дворец от карти: ако изтеглиш гръцката карта, останалите ще рухнат", посочи гръцкият министър.

Еврозоната е заплашена от фрагментация и разрушение, ако не приеме факта, че Гърция, и не само тя, е неспособна да плаща дълга си при настоящите условия, посочи Варуфакис.

"Бих предупредил всеки, който обмисля стратегическа ампутация на Гърция от Европа, защото това е много опасно. Кой ще бъде следващият след нас? Португалия? Какво ще се случи, когато Италия открие, че ѝ е невъзможно да остане в усмирителната риза на икономиите?", каза той.

Варуфакис добави, че италиански представители са му признали, че подкрепят позицията на Гърция, но "не могат да кажат истината, защото Италия също е застрашена от банкрут и те се страхуват от реакцията на Германия".

Вчера председателят на Европейския парламент Мартин Шулц омекна за отношението си към Гърция и обяви, че гръцкото правителство, което повече не иска да работи с "тройката", би могло да се отчита пряко пред ЕС и МВФ за напредъка по реформите.

В същото време Атинската фондова борса отчете спад от над 4 процента четвърт час след началото на сесията, реагирайки на вчерашното изказване на гръцкия премиер Алексис Ципрас за общата политика на правителството на радикалната левица, в което остана на непоклатими позиции по отношение на предизборните си обещания, предаде Франс прес.

Водещият индекс Athex започна търговията с понижение от 0,28 на сто до 801 пункта, но малко по-късно вече отчиташе спад от 4,20 на сто (769 пункта).

Междувременно лихвите по гръцките облигации нараснаха значително тази сутрин след решенията на рейтинговите агенции в петък и вчерашното изявление на Ципрас за бъдещата политика на правителството.

Към 09:20 часа българско време (07:20 часа по Гринуич) лихвите по 10-годишните гръцки облигации достигнаха 10,536 на сто спрямо 10,106 на сто в петък, след като по време на сесията бяха спаднали под прага от 10 процента на вторичния пазар, където се търгуват вече емитирани дългови книжа. При все това доходността им не се върна до неотдавнашните максимални стойности над 11 процента от началото на миналата седмица.

Инвеститорите продължават да се въздържат и от най-малки рискове поради "упорито продължаващата несигурност, свързана с Гърция и нейните кредитори", както и "отражението върху гръцките банки от изтеглянето на депозити ", подчертават експерти от Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas).

Решението, взето миналата седмица от Европейската централна банка (ЕЦБ) вече да не приема облигации на Гърция в замяна на заеми за нейните банки, само подхрани тези опасения. Пазарите се тревожат и от изхода на преговорите между правителството в Атина и кредиторите на страната за предоговаряне на гръцкия дълг.